CONSTANT - Conferinţa studenţească anuală "Nicolae Titulescu"

Şcoala de vară, ediţia I, 2013

ZIUA 1: SOSIREA

Am ajuns. Uşor, uşor, cu maşina, cu trenul, grupuri-grupulete, între orele 12-16 toată echipa este prezentă. Toată echipa însemnând 35 de studenţi şi 8 cadre didactice ale Facultăţii de Drept. Din fericire, se pare că toată ploaia a căzut în ziua de duminică. Azi, ceva nori, dar fără ploaie… Ba chiar, pe la 17, a ieşit soarele. Spre deliciul celor câţiva care ocupaseră chaise-longue-urile centrului SPA.
După masa de prânz am stabilit temele eseurilor cu care studenţii vor absolvi Şcoala. Unele instituţii noi, vor presupune prezentări de la zero. Alte instituţii, modificate faţă de legislaţia în vigoare, vor fi analizate comparativ.
Acum este seara… Ceva nori negri pe cer. Mâine sunt primele prelegeri: Cauzele justificative şi cauzele de neimputabilitate (prof. Mihai Adrian Hotcă) şi Dreptul la apărare în noul Cod de procedură penală (prof. Mircea Damaschin).
Ne auzim mâine! Noapte bună!

Poze: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.535644446491618.1073741865.356923247697073&type=1

=========================================================================

ZIUA 2: SOSIREA

Aseară am mers la culcare cu temerea că ne va aştepta o a doua zi mohorâtă. Norii negri care acopereau cerul ne duceau cu gândul la o zi de marţi ploioasă, urâtă… Azi dimineaţă… surpriză: cerul de un albastru impecabil, senin, soarele la datorie. O zi foarte frumoasă!!

De la ora 10.00 la 11.30, dl. prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotcă ne-a prezentat, de o manieră interactivă, prelegerea cu tema Cauzele justificative şi cauzele de neimputabilitate. De la ora 12.00 la ora 13.30, dl. conf. univ. dr. Mircea Damaschin a analizat câteva instituţii care fac parte din conţinutul dreptului la apărare, într-o prezentare comparativă cu legea procesual penală în vigoare.
Semnalăm participarea la tutoriatele 2 si 3 şi a colegului nostru, Andrei Guţă, sosit azi dimineaţă.

Mascota Şcolii, Shiba, un malamut frumos, impunător, deşi am fi vrut, ne-a comunicat că nu onorează invitaţia de a participa la prelegeri. A rămas că interacţionăm cu el doar la ieşirea de la masă. Shiba ştie de ce!!!!

După amiază: piscină, saună, plajă, jacuzzi, îngheţată, pajişte, evident Shiba, fotbal, mult fotbal şi, pentru relaxare intelectuală… raţele şi vânătorii. Aşa încât, cu psihicul refăcut … ne ducem la culcare. Măine avem tutoriat 4 cu dna conf. univ. dr. Mirela Gorunescu, tutoriat 5, cu dl. prof. univ. dr. Ioan Chiş şi tutoriat 6 cu dl. asist. univ. drd. Radu Slăvoiu.

Pe mâine!

PS Fotbal a însemnat băieţii contra fetelor. Adică, meci pe viaţă şi pe moarte. Până la urmă, detaşat, cu scorul de 16-3 au câştigat fetele. Care au înscris din toate poziţiile, foarfecă pe spate, voleu fără preluare, în sfârşit, execuţii de fineţe.

Poze: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.536024539786942.1073741866.356923247697073&type=3

=========================================================================

ZIUA 3

Poze: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.536470983075631.1073741868.356923247697073&type=3

=========================================================================

ZIUA 4

Astăzi, zi plină!!

Între 10.00 si 11.30, dl. conf. univ. dr. Norel Neagu a analizat Individualizarea pedepselor în noul Cod penal prin mijloace neprivative de libertate (renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, suspendarea condiţionată a executării pedepsei, liberarea condiţionată). Am primit si lucrare practică, identificând ulterior soluţiile. De la 12.00 la 13.30, dl. conf. univ. dr. Bogdan Micu, decan al Facultăţii de drept, a trecut în revistă judecătorul de drepturi şi libertăţi şi judecătorul de camera preliminară, noi instituţii procesual penale ale viitorului cod.

Toată echipa, după amiază, aşa cum se vede şi din fotografii, am luat parte de concursul de tir cu arcul. Unii, foarte buni, alţii foarte … miloşi! S-a concurat pe secţiuni distincte, fetele cu fetele şi băieţii între ei. Până la urmă, după extra-round-uri, cei mai buni au câştigat. Adică, la fete locul I–Ioana Şleam, Locul II-Evelina Arsenie, şi Locul III-Andra Mihai şi Loredana Fătu. La băieţi, locul I a fost ocupat de Marius Dediu, locul II, Andrei Guţă şi locul III, Iuliu Maler.

Seara, pizza, inghetata, biliard si … povesti!

Mâine, asta e, ne tinem de program, sustinem eseuri. Vom asista la următoarele prezentări, asistate de cadrele didactice prezente: Gabriela Florescu (Procedura judecarii infractorilor minori); Andreea Gligă (Starea de flagranţă); Robert Oae (Procedura strămutării); Raluca Simionescu (Procedura strămutării); Isabela Strugaru (Judecătorul de cameră preliminară); Răzvan Corcoman (Acţiunea civilă); Gabriel Abraşu (Suspendarea condiţionată a executării pedepsei); Ionela Nistor (Judecătorul de cameră preliminară); Liliana Constantinescu (Judecătorul de drepturi şi libertăţi); Radu Lupaşcu (Competenţa instanţelor de judecată); Ioana Sleam (Incompatibilitatea judecătorilor); Ada Axinte (Participanţii în procesul penal); Anghel Alexandru (Avocatul în procesul penal); Aurelia Ciobanu (Nulitatile in procesul penal); Raluca Rezeanu (Participanţii în procesul penal); Livia Kirli (Arestarea preventivă); Cristian Cercel (Principiile procesului penal); Teodor Onea (Amânarea executării pedepsei şi renunţarea la pedeapsă); Andra Ionescu (Răspunderea penală a persoanei juridice); Marilena Timpuriu (Arestul la domiciliu); Andrada Corodeanu (Dreptul la apărare); Andra Mihai (Tehnici de supraveghere); Liviu Zavelcă (Controlul judiciar); Marius Dediu (Stingerea actiunii penale); Vlad Cătălin (Punerea în executare a pedepsei detenţiunii pe viaţă); Iuliu Maler (Delapidarea); Fătu Loredana (Omorul calificat); Iulian Bătăiosu (Traficul de persoane); Oana Iordăchescu (Luarea de mită); Ilona Doloiu (Loviri sau vătămări cauzatoare de moarte); Bianca Ghiţă Dinu (Furtul); Evelina Arsenie (Tâlhăria); Daniela Ivana (Consimţământul victimei). Pe maine!

Poze: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.536978813024848.1073741869.356923247697073&type=1

=========================================================================

ZIUA 5: SUSŢINEREA ESEURILOR. ZIUA ANIVERSARA A LUI CRISTI.

Astăzi am susţinut studiile elaborate în baza legislaţiei în vigoare şi a prevederilor noilor coduri în materie penală. Ca principală modalitate de redactare a acestor referate, am apelat la compararea reglementării încă actuale cu noile dispoziţii care vor intra în vigoare în februarie 2014. Sau, acolo unde a fost cazul, am prezentat noi instituţii de drept penal sau procesual penal (cum ar fi, de exemplu, arestul la domiciliu). Organizatorii s-au tinut de cuvant si asa se face ca toate studiile au fost scrise de mana. O idee, am fost puţin stresaţi de elaborarea acestor materiale şi de gândul susţinerii publice. Cadrul natural şi atmosfera generală ne cam îmbia la … relaxare. A fost, însă, bine!! Discuţiile au fost utile, interactive, colective, toată lumea a participat la dezbateri în cadrul celor trei ateliere de prezentare organizate (atelierele însemnând mese rotunde, pe terasa localului resortului). Afară ploua mocăneşte, pentru prima dată, şi ne gândeam dacă nu cumva vom anula focul de tabără. În concluzie, încă o dată, a fost bine. Singura umbră de îndoială consta în apropierea din ce în ce mai mult de finalul Şcolii…

Scăpaţi de susţinerea eseurilor, ne-am pregătit de  cina festivă a ultimei seri, de focul de tabară şi de petrecerea de rămas bun din pub-ul resortului. Rămânea ca lucrurile să fie bune pănă la capăt doar dacă am fi scăpat de ploaie… Şi am scăpat!! La miezul nopţii, cronologic, i-am urat  lui Cristi Cercel LA MULTI ANI si apoi am fost la focul de tabără. Unde organizatorii erau pregătiţi cu o gustare tradiţională, muzică populară, niciun strop de ploaie (da, probabil organizatorii au pus la cale vremea senină), lumina şi căldura focului… Apoi, am băut un pahar de şampanie pentru Cristi şi am încercat să mâncăm cele … trei torturi comandate pentru sărbătorit. Trei torturi pentru că aşa se întămplă atunci când toată lumea se gândeşte să îţi facă o surpriză …Iar petrecerea a continuat! Noi ne auzim maine, in ziua a 6-a. Adica azi!!!

Poze: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.537467089642687.1073741870.356923247697073&type=1

=========================================================================

ZIUA 6: A FOST FRUMOS

Ultimele activităţi în comun au constat în completarea chestionarelor de feedback şi conferirea diplomelor de absolvire. Impresia generală nu părea a fi cea de la finalul şcolii tradiţionale. Nici urmă de „cărţile pe foc…”. Un pic obosiţi, un pic trişti, dar bucuroşi pentru că suntem primii studenţi cu care a fost organizată Şcoala de Vară şi pentru că am încheiat o săptămână utilă, frumoasă, ne luăm rămas bun!

Scoala de Vara s-a terminat… A fost frumos si am dovedit că universitatea poate fi mutată din cadrul academic în mediul natural spectaculos oferit de complexul Cheile Grădiştei-Fundata. Putem învăţa nu doar acasă sau în amfiteatrele ori sălile de seminar ale universităţii! Şi ne putem distra împreună! Fie că suntem în anul II, fie că am terminat anul III sau facultatea, ori studiile de master!

Şcoala de Vară 2013 s-a terminat! Trăiască Şcoala de Vară 2014! Şi vacanţa frumoasă care ne desparte de începerea anului universitar! Dăm cheie si pornim la vale, spre casele noastre.

Nu ne mai auzim mâine, ca până acum. Dar … ne vedem la anu’!

Poze: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.537492856306777.1073741871.356923247697073&type=1 =========================================================================

GUESTBOOK:

chis Felicitari din toata inima pentru reusita acestei veri minunate! Şcoala de vara va ramane in amintirea studentilor si a celorlalti participanti ca un punct de reper al vietii lor. Multumiri tuturor studentilor pentru stradania de a fi la cea mai mare cota de implicare si mai ales pentru voiosia cu care au parcurs toate activitatile. VIVAT ACADEMIA!

prof. univ. dr. Ioan Chiş
Directorul Departamentului de Ştiinţe penale

gorunescu
ada Scoala de vară a fost, în primul rând, intr-un cuvânt, o experienţă minunata pentru mine. Pe de alta parte, am îmbinat utilul cu placutul, aceasta concretizandu se in seminariile susţinute de profesorii noştri în cadrul natural  minunat al resortului de la Cheile Gradistei. Totodata Scoala de vara a reusit sa ne uneasca intr-un colectiv in cateva zile ceea ce nu am reusit in anii de facultate. Seminariile le-am gasit extrem de utile avand in vedere noile reglementari si, de asemenea, mediul amical in care au fost sustinute. Recomand aceasta experienta colegilor noştri!

Ada Axinte, Anul III, Drept

Cu siguranţă o experienţă de povestit multi ani de acum incolo. O satisfacţie deosebită, relaxare totală şi distracţie pe măsură. Şcoala de vară de nota 10!

Teodor Onea, anul II, Drept

teo
andra Scoala de vara mi-a prilejuit cu desavarsire o experienta de neuitat. Am avut onoarea de a impartasi momente frumoase alaturi de colegi si profesori dragi, lucru pe care il apreciez enorm si imi reda o mare satisfactie. Pe langa faptul ca am dobandit noi cunostinte, privitoare la noul Cod penal si Codul de procedura penala ce urmeaza a intra in vigoare, am desfasurat totodata si multe alte activitati ce au nascut amintiri placute. De un singur lucru ma pot plange: timpul. Posibilitati au fost multe, insa timp insuficient. Pe parcursul Şcolii de vara pot spune ca m-am declarat dusman al timpului. Acesta nu ne-a permis sa bifam toate planurile pe care ne-am fi dorit sa le facem. Si totusi, consider ca l-am invins. Pentru ca suntem cu totii castigatori! Pentru ca fiecare dintre noi a avut numai de castigat din aceasta experienta si pentru ca indubitabil va trebui sa o repetam. Merita din plin! Marturisesc ca eforturile depuse pentru aceasta scoala de vara au avut rezultate depline si imi doresc sa se mai organizeze inca o astfel de scoala in viitorul apropiat, la care voi participa cu certitudine (in cazul in care nu vor exista impedimente in ceea ce ma priveste).
Multumuri din suflet tuturor celor ce au facut posibila aceasta ocazie!

Andra Mihai, Anul III, Drept

Pentru mine Scoala de vara a fost o experienta foarte placuta. Pe langa faptul ca am invatat foarte multe lucruri noi, am cunoscut si oameni deosebiti, am reusit sa cunosc mai bine oameni pe care ii stiam de mai mult timp, am participat la activitati atractive intr-un cadru organizat ceea ce ne-a facut sa ne apropiem. Imi pare rau ca s-a terminat si ca fiecare a trebuit sa ne intoarcem la activitatile noastre de dinainte, dar astept cu drag urmatoarea Scoala de vara 🙂

Andreea Gligă, Master Carieră judiciară

andreea
marinela Multumesc tuturor cadrelor didactice participante si ii asigur ca a fost o bucurie si o mandrie sa-i avem alaturi. Chiar daca material nu au fost recompensati, sufleteste au acumulat o bogatie de nedescris, dragostea, respectul si recunostinta noastra a studentilor. Suntem mandri, ca la temelia devenirii noastre, se regaseste o patre din munca dvs si marca “Universitatea Nicolae Titulescu”. O vacanta placuta!!

Marilena Dragnea, anul III, Drept

Mi-a placut foarte mult la Scoala de vara, in afara de faptul ca am profitat de peisajul superb de acolo si de facilitatile pe care le avea complexul,am si invatat si am retinut ce ni s-a predat la tutoriale.Sper sa se organizeze si o scoala de iarna,iar daca nu,o astept cu nerabdare pe cea de vara!

Ilo Doloiu, Anul III, Drept

ilo
gabi florescu Scoala de vara a fost o experienta foarte placuta, am imbinat utilu’ cu placutu’, invatatul cu distractia si relaxarea. Cel mai mult m-a incantat cum s-a desfasurat prezentarea eseului, pe baza discutiei libere, finalizata apoi cu mersul la pub :). Asteptam urmatoarea editie.

Gabriela Florescu, Master Carieră Judiciară

Aceasta tabara a fost o experienta unica care a imbinat utilul cu placutul. Am invatat si am cunoscut profesori minunati care ne-au deslusit tainele dreptului penal,cu multa rabdare, ne-au explicat si ne-au invatat lucruri noi. Distractia a fost si ea pe masura: meci de fotbal (unde fetele au castigat in urma arbitrajului corect…), tir cu arcul, piscina si un minunat foc de tabara insotit de dans si voie buna. 🙂
Consider ca aceasta tabara ar trebui sa devina un “obicei” al facultatii. Locul de desfasurare al activitatii a fost de nota 10, peisajul extraordinar, oamenii primitori, ceea ce mi-a confirmat din nou ca avem o tara deosebit de frumoasa. Multumesc organizatorilor pentru initiativa, domnilor profesori pentru ca si-au alocat din timpul personal pentru a fi cu noi.

Andra Ionescu, Anul II, Drept European şi Internaţional

ionescu_andra
Cum orice început frumos are şi un sfârsit la fel de frumos, am pus capăt scurtei excursii educaţionale, denumită şcoala de vară. Deşi când am ajuns, am fost puţin tristă din cauza norilor şi a urmelor de ploaie, cu fiecare moment ce trecea, razele soarelui ne aduceau câte un zâmbet pe buze.
Locaţia este de vis, cineva trebuia “să mă avertizeze” în legătură cu coordonatele acesteia, fiind undeva între cer şi pământ, pe un platou împrejmuit de munţii Bucegi şi Piatra Craiului. Aflându-mă pentru prima oară la Cheile Grădiştei Fundata, la început am ramas fără cuvinte, simţind o puternică stare de linişte sufletească şi încărcându-mă zilnic cu energie pozitivă.
Colegii mei, plini de viaţă şi puşi pe şotii, au facut abstracţie de tot şi toate, s-au distrat la maxim…etajul 2 ştie!
Profesorii, în spatele sobrietăţii afişate în timpul anului şcolar, au menţinut izul de vacanţă, s-au distrat, au glumit, au râs, au dansat alături de noi şi nu în ultimul rând, ne-au împărtăşit cunoştinţele lor în materie penală şi procedural penală, raportate la prevederile noilor coduri.
Mâncare a fost din plin, pentru toate gusturile şi vă spune asta o persoană lacto-vegetariană, pentru care unii işi faceau griji că nu o să aibă ce mânca (în caz de urgenţă, aveam posibilitatea să merg la cules de bureţi in pădure sau sa organizez un curs de supravieţuire in natură), porţia mea de carne fiind savurată de prietenii necuvântători ai omului, ce îşi aşteptau zilnic raţia de afecţiune şi hrană.
A fost o binemeritată vacanță! Mulțumim profesorilor, studenților, absolvenților pentru participare și felicităm organizatorii pentru inițiativa și implicarea în buna desfăşurare Şcolii de Vară”.

Ionela Nistor, Anul III, Drept

In opinia mea a fost un mod nou,ingenios si foarte placut de a face atat schimb de idei, cat si de a primii sugestii si sfaturi din partea altor colegi studenti si, cel mai important, din partea domnilor profesori, cat si un prilej de a ne cunoaste mai bine si de a crea relatii de prietenie care poate in viitor se vor materializa in importante colaborari.
Personal va multumesc pentru oportunitatea pe care mi-ati oferit-o participand la aceasta Scoala de vara si sper ca pe viitor sa mai avem ocazia de a participa la astfel de manifestari.

Răzvan Corcoman, Anul III, Drept

razvan
raluca Multumesc pt minunata scoala de vara in care m-am simtit foarte bine si sper sa se mai repete experienta traita!

Raluca Rezeanu, Anul III, Drept