Concursul este organizat anual de către Universitatea „Nicolae Titulescu” în parteneriat cu Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) Reprezentanţa în România, Crucea Roşie Română, Comisia Naţională de Drept Umanitar, Centrul de Drept Umanitar al Armatei Romane şi Societatea de Avocaţi Cunescu, Balaciu & Asociaţii.
Bucureşti, 12 decembrie 2012– Organizat între 8 şi 10 decembrie a.c., concursul inter-universitar de drept umanitar şi dreptul refugiaţilor s-a desfăşurat între echipele a şase universităţi.
Şi anul acesta a participat la concurs şi o echipă din partea Universităţii Internaţionale Libere din Republica Moldova. Din rândul acesteia, studenta Alina Dadu a primit premiul pentru „Cel mai bun orator în concurs” Nicolae Titulescu. La concurs au participat 7 echipe din 6 universităţi: Academia Forţelor Terestre Sibiu „Nicolae Bălcescu”, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucureşti, Universitatea „Româno-Americană” şi Universitatea Internaţională Liberă din Republica Moldova.
Echipele formate din câte 3 studenţi şi un cadru didactic coordonator au participat pe parcursul a 3 zile, la probe tematice sub forma de simulare. Probele concursului s-au desfăşurat în strânsă legatură unele cu celelalte, continuând povestea dramatică a oraşului stat Gotham care a fost luat în putere, sub ameninţarea detonării unei bombe atomice de 4 megatone, de Liga Umbrelor. Echipele au participat în concurs la primele două probe chair în aceasta calitate de echipe participante la un concurs de drept umnaitra şi dreptul refugiatilor, care au trebuit să dea consultanţă pe drept umanitar Comandamentului oamenilor de bine din Gotham organizaţi militar împotriva Ligii Umbrelor ca la următoarea probă să fie supuşi unui quiz ucigator pe problematici de drept umanitar şi dreptul refugiaţilor „Cine stie trăieste”, de către liderul Ligii Umbrelor care îi capturează pentru îndrăzneala de a fi asistat cu experienţa lor juridică Comandamentului oamenilor de bine din Gotham. In cea de a treia proba, membrii echipelor au format un comitet interministerial din statul vecin Gotham care a analizat situaţia celor câtiva refugiaţi din Gotham.
Echipa Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti a intrat in finala alaturi de echipa Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti – programul de licenţă, si s-a plasat, in urma deliberarilor juriului pe locul I câştigând Premiul „Bene Merenti”.
Echipa Universităţii „Româno-Americană” câştigat premiul pentru cea mai buna echipă ân dreptul refugiaţilor, din rândul acestea Adrian Manole fiind desemnat si câştigătorul premiului „Constantin Cunescu”.
Juriul competiţiei a fost format din specialişti în domeniul dreptului umanitar şi al dreptului refugiaţilor de la Centrul de Drept Internaţional Umanitar al Armatei, UNHCR, Crucea Roşie Română precum şi experţi independenţi în acest domeniu. Concursul a beneficiat de sprijinul organizatoric si financiar al Societăţii Civile de Avocaţi „Cunescu, Balaciu, Asociaţii”, precum şi de cel al Universului Juridic.
La secţiunea a doua a concursului, Premiul pentru cel mai bun eseu „ Vespasian Pella” a fost acordat lui Cristi Cronţ, student al Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti.