deco
deco

Intre 8 si 10 decembrie a.c., s-a desfăsurat cel mai international concurs inter-universitar de drept umanitar si dreptul refugiatilor de limbă română

Bucuresti, 12 decembrie 2013 – Intre 8 si 10 decembrie a.c., s-a desfăsurat cel mai international concurs inter-universitar de drept umanitar si dreptul refugiatilor de limbă română
 
Anul acesta au participat la concurs echipe din partea Universitătii Internationale Libere din Republica Moldova. si din partea Universitătii de Studii Europene Moldova Din rândul acesteia. Dintre acestea Studentul Petre Iarmaluc de la Universitătii Internationale Libere din Republica Moldova a primit premiul pentru „Cel mai bun orator în concurs” Nicolae Titulescu,
 
La concurs au participat 7 echipe din 6 universităti: Academia Fortelor Terestre Sibiu „Nicolae Bălcescu”, ,Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucuresti, Universitatea „Româno-Americană” si Universitatea Internatională Liberă din Republica Moldova, Universitatea Bucuresti, Universitatea de Studii Europene Moldova.
 
Echipele formate din câte 3 studenti si un cadru didactic coordonator au participat pe parcursul a 3 zile, la probe tematice sub forma de simulare. Probele concursului s-au desfăsurat în strânsă legatură unele cu celelalte, continuând povestea dramatică a înfruntării dintre statul Elysium si Pâmânt, pentru capturarea unui membru al Miscării Rebellor pmânteni. Echipele au fost pe rând membrii ai Comitzetului International de Cruce Rosie, ostateci ai grupului armat al lui Kruger si avocati ai unor personaje vânate de Elysium si care au cerut azil în acest stat.
 
Echipa Universitătii Bucuresti - programul de master a intrat in finala alaturi de echipa Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti – programul de licentă, si s-a plasat, in urma deliberarilor juriului pe locul I câstigând Premiul „Bene Merenti”.
 
Andreea Ghimpu Lupascu de la Universitatea Bucuresti este câstigătoarea premiului „Constantin Cunescu”.
 
Juriul competitiei a fost format din specialisti în domeniul dreptului umanitar si al dreptului Refugiatilor de la Centrul de Drept International Umanitar al Armatei, UNHCR, Crucea Rosie Română, Profesori de drept International Public precum si experti independenti în acest domeniu. Concursul a beneficiat de sprijinul organizatoric si financiar al Societătii Civile de Avocati „Cunescu, Balaciu, AsociaŃii”, precum si de cel al Universului Juridic.
 
La sectiunea a doua a concursului, Premiul pentru cel mai bun eseu „ Vespasian Pella” a fost acordat lui Andrei Covaliu, student al Universitătii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti. Compunerea juriului pentru aceasta sectiune a fost una Internatională. Din juriu au făcut parte Profesorii Universitari Michael Sanderson de la Universitatea Exeter – Marea Britanie, Tamas Lattmann de la Universitatea Eotvos Lorand, Budapesta, Ungaria si V. Shashtri de la Universitatea de Drept national Jodhpur India.
 
Concursul este organizat anual de către Universitatea Nicolae Titulescu în parteneriat cu Înaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) Reprezentanta în România, Crucea Rosie Română, Comisia Natională de Drept Umanitar, Centrul de Drept Umanitar al Armatei Romane si Societatea de Avocati Cunescu, Balaciu & Asociatii.
 
Persoană de contact:
Conf. Univ. Dr. Beatrice Onica Jarka,
Coordonator al concursului „Nicolae Titulescu”
concurscsdu@univnt.ro
www.concurstitulescu.ro, http://csdu.univnt.ro/, www.crucearosie.ro, www.unhcr.ro
 

deco